Categorieƫn
Huurrecht

Opzeggen van huurcontract woonruimte (Huurrecht)

Het huurrecht valt in drie delen uiteen: een algemeen gedeelte, een gedeelte over het huurcontract woonruimte en een gedeelte over bedrijfsruimte. Bij die bedrijfsruimte gaat het voornamelijk over detailhandel, dus winkels. Voor kantoren is in het wetboek weinig geregeld, huurders van zo’n ruimte genieten alleen een ontruimingsbescherming.

huurcontract woonruimte

In de rechtbank wordt vaak gesteggeld over de vraag of een bepaalde ruimte bedrijfsruimte is of niet. Dat maakt een groot verschil voor de vraag welk gedeelte van het wetboek van toepassing is.

Sterke bescherming bij contract woonruimte

Huurders van woonruimte genieten in het Nederlandse recht, net als werknemers overigens, sterke bescherming. Dat blijkt bijvoorbeeld als iemand zijn woning heeft verhuurd omdat hij bij zijn vriendin is gaan wonen en weer terug wil als de relatie is verbroken. Als het huurcontract dan geen zogenaamde diplomatenclausule bevat en de huurder keurig huur betaalt, wordt het een lastig verhaal.

Let op formaliteiten

Om te beginnen moet een huurcontract woonruimte per aangetekende bief worden opgezegd. Althans… zo staat het in de wet. Volgens een uitspraak uit 2014 van de rechtbank in Rotterdam is een opzegging per e-mail in de huidige tijd, waarin brieven steeds minder belangrijk worden, ook rechtsgeldig. De formulering van die bief is belangrijk, want daarin dienen onder andere de gronden voor de opzegging te staan. Slechts in een aantal situaties zal de rechter een vordering tot ontruiming toewijzen, als de huurder niet akkoord gaat en het helaas tot een rechtszaak komt. Dringend eigen gebruik is een reden die expliciet in het Burgerlijk Wetboek staat en die kan leiden tot beĆ«indiging van het huurcontract door de rechter.

Onder andere belangenafweging

Dan bent u er echter nog niet. De huurder moet andere passende woonruimte kunnen verkrijgen. Dus als hij nu een riante woning met tuin huurt, is het aan de eiser om aan te tonen dat in dezelfde stad ook andere riante woningen met een tuin te huur staan. Ook zal de rechter de belangen van de partijen afwegen. Dan is het bijvoorbeeld van belang of de huurder een zwakke gezondheid heet. Kortom: er zijn veel hordes te nemen voordat een huurder,die verder aan al zijn verplichtingen voldoet, het huis uit kan worden gezet.

Meer informatie? Neem contact op met Van Dalen advocatuur
Stuur een e-mail