De Belastingdienst mag niet altijd navorderen. De eis luidt dat er een nieuw feit moet zijn. Maar navorderen kan wel als er overduidelijk een fout is gemaakt. Maar ja… wanneer is dat het geval?
Kosten van een rechtszaak
Een man betaalt alimentatie aan zijn ex-vrouw. Hij besluit die alimentatie terug te vorderen en begint een rechtszaak daarover. Daarvoor maakt hij kosten, die hij als aftrekpost wil opvoeren. Hij vraagt de inspecteur of dat mag.
Hof: kosten niet aftrekbaar
De Inspecteur legt navorderingsaanslagen op omdat de kosten niet aftrekbaar zijn. De man vecht dat aan. Voor het gerechtshof was onder andere in geschil of de kosten om de aan de ex-partner betaalde alimentatie terug te vorderen aftrekbaar zijn en of de inspecteur mocht navorderen. Met betrekking tot de eerste vraag oordeelt het Hof dat het systeem van de wet meebrengt dat die kosten niet aftrekbaar zijn.
Maar is navordering mogelijk?
Blijft over het tweede geschilpunt.
Hoge Raad vindt fout duidelijk
De man stapt naar de Hoge Raad. Die oordeelt dat het cassatiemiddel tevergeefs wordt voorgesteld. De inspecteur schreef in zijn brief dat de door belanghebbende gemaakte kosten voor het terugvorderen van de alimentatie niet aftrekbaar zijn. De inspecteur heeft ook uitgelegd waarom.
Zie ook: Geen boetes want standpunt was pleitbaar
Gevolg van automatisering
Die aanslagen zijn dus te laag vastgesteld. Dat was niet het gevolg van een verwijtbaar onjuist inzicht van de Inspecteur in de feiten die bepalend zijn voor de omvang van de belastingschuld. Ook kwam het niet door een onjuist inzicht van de Inspecteur in het recht.
De man zal de navorderingsaanslagen dus gewoon moeten betalen.
Bron: ECLI:NL:HR:2019:743