Categorie├źn
Belastingrecht

De fiscale woonplaats (Belastingrecht)

Groot in het nieuws deze week: een FIOD-inval bij belastingadviseur Frank B. Het blijkt dat deejay Afrojack op Cyprus woont. Hoe wordt bepaald waar iemand fiscaal woonachtig is?

Art. 4 Algemene Wet Rijksbelastingen

Dat gebeurt aan de hand van artikel 4 van de Algemene Wet Rijksbelastingen, waarin staat: “Waar iemand woont en waar een lichaam gevestigd is, wordt naar de omstandigheden beoordeeld.” Waar iemand staat ingeschreven in het bevolkingsregister, is dus niet doorslaggevend.

Open norm

Met het criterium ‘beoordeeld naar de omstandigheden’ heeft de wetgever gebruik gemaakt van een open norm. Deze norm wordt voor elke concrete situatie ingevuld en biedt de vrijheid om met alle relevante omstandigheden van het individuele geval rekening te
houden. Ook brengt het hanteren van deze open norm een objectivering mee. Dit houdt in dat de innerlijke wil van de belastingplichtige niet van belang is bij de beoordeling van de woonplaats. De wil van een belastingplichtige is slechts van belang voor zover deze door zijn gedragingen kenbaar wordt.

Omstandigheden die een rol spelen

Uit de rechtspraak van de Hoge Raad volgt dat een natuurlijk persoon zijn fiscale woonplaats heeft in de plaats waarmee hij een
duurzame band van persoonlijke aard heeft. In de jurisprudentie worden met name de navolgende omstandigheden van
belang geacht:

– het ter beschikking hebben van een duurzame (ingerichte) woning;
– de verblijfplaats van gezin of familie ;
– de plaats waar arbeid wordt verricht;
– de plaats waar geldopnamen of creditcardbetalingen worden gedaan;
– het gas-, elektriciteit- en waterverbruik;
– de plaats waar verzekeringen zijn afgesloten;
– een lidmaatschap van (sport)verenigingen, charitatieve instellingen, kerk, rotaryclub en dergelijke;
– de deelname aan winkelacties;
– de plaats waar getankt wordt;
– de plaats waar abonnementen worden aangehouden;
– de plaats en het gebruik van de telefoonaansluiting;
– de vraag of de persoon fiscaal inwoner is van een andere staat.

Hiddink

In het verleden is wel vaker gesteggeld over de vraag waar een BN’er woonachtig was. Denk aan de zaak rond trainer Guus Hiddink. De kwestie is relevant om te bepalen waar iemand belasting moet betalen. Tot nu toe ging het alleen over natuurlijke personen. Maar ook bij een BV kan dit vraagstuk spelen. Als de aandeelhouder die de beslissingen neemt in Nederland woont maar het kantoor bevindt zich op de Kaaimaneilanden, waar is die vennootschap dan gevestigd?